Povratak

Krpelji napadaju mačku usprkos zaštiti | Alergijska reakcija kože na ugriz krpelja

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
GabrijelaGaurina Joomla 2017


Odgovara:
Gabrijela Gaurina, dr. med. vet.
Pet centar, Put Mostina 8 (Dujmovača), Split

P: Moju mačku svakodnevno napadaju krpelji, iako sam joj stavila na potiljak proizvod za zaštitu od parazita. Ja joj ih vadim, uglavnom uspješno, tj. uspijevam izvaditi kompletnog krpelja, ali problem je u sljedećem. Naime, na mjestu gdje je bio krpelj, ostane mala ranica, koja nikako da zaraste. Čak se nekako i poveća i kao da se pretvori u bradavicu, a u okolini opadnu dlake. Mislite li da je nešto opasno? Hvala unaprijed na odgovoru i lijep pozdrav. Jasmina

O: Nažalost moguće je i dešava se da i nakon stavljanja sredstva protiv ektoparazita oni i dalje napadaju istu životinju. Više je razloga moguće navesti, među ostalim premala doza sredstva (napose ako se radi o prirodnim insekticidima koje treba više puta utrljavati dok ih koža potpuno ne upije i  zadrži), ali isto tako i oslabljen imunitet same životinje. Paraziti naprosto imaju senzore za "osjetljivije" životinje koje češće napadaju. Čak i kada stoje jedna do druge, paraziti će često napasti samo jednu žrtvu, a da drugoj i ne priđu. Razlozi se kriju upravo u samoj koži, omjeru masnoća unutar nje, količini cinka (koji je vrlo bitan), nadalje ph kože, starost, debljina, hormonalni status... Paraziti komuniciraju preko feromona koje organizam izlučuje te stoga neke životinje koje izlučuju parazitima primamljive feromone nažalost najviše i stradaju od njih. Poznato je da gravidne životinje i one pod hormonalnom terapijom, čiji je endokrini sustav potaknut na povećano otpuštanje hormona, imaju izmijenjen sastav krvi koji je insektima puno privlačniji pa im tako te životinje postaju ciljna skupina.

S obzirom na opisano Vaša je mačka vrlo osjetljiva i pokazuje alergijsku reakciju na ugriz, ali i na samo prisustvo parazita kao stranog tijela. Zbog toga joj se formiraju ranice koje sporo zarastaju s obzirom na to da  je reakcija njenog  imunog sustava pojačana. Pokušajte s jednom općenitom kurom podizanja imuniteta i integriteta kože kao prve barijere u obrani organizma. Preporučujem Immuno Boost Pet, Canvit  health care snacks Skin&Coat (dostupne u Pet centru) te proizvode sa Spirulinom.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr